Indkøb

Indkøb er de ting, vi køber til vores arbejdsplads i det daglige, men det er også når vi indgår en kontrakt for opførelse af et plejecenter.


GR_Ikon _IndkoebVi har som mål,

"at mindst 75% af det kommunale fødevareforbrug er økologisk ved udgangen af 2015".

Indkøb handler bl.a. om bæredygtige fødevarer og minimalt madspild. Men det handler også om at mindske miljøbelastningen fra indkøb af andre varer.

Om generelt at købe miljøvenlige produkter, indarbejde miljø i kontrakter og bruge de ting, vi køber, med omtanke. Sparer vi på papiret, skal vi indkøbe mindre af det.

 

Retningslinjer for dig og dine kollegaer

Vi skal vælge miljøvenlige varer eller leverandører, når vi har muligheden. De miljøvenlige varer er ofte også sundhedsvenlige. Det gælder f.eks. økologiske fødevarer, som skal dække 75 % af fødevareindkøbet på din arbejdsplads. Her er nogle miljømærker, som du og dine kollegaer kan kigge efter:

Svanen og Blomsten kan findes på dagligvarer som køkkenruller, toiletpapir, håndsæbe osv. De stiller krav om miljøhensyn i produktionen.

Energimærkningen gælder hårde hvidevarer, elpærer osv. A+++ findes på de mest energibesparende produkter og G på de mest energiforbrugende.

EU's økologimærke og Ø-mærket findes på fødevarer dyrket efter økologiske principper. Det betyder høj dyrevelfærd og ingen brug af bekæmpelsesmidler eller kunstgødning.

Indeklimamærket kan findes på vinduer, døre, tekstiler, maling, gulvbelægninger osv. Stiller krav til produktets påvirkning af luften indendørs

Ressourcepersonerne

Kontakt kommunens udbuds- og indkøbskontoret, hvis du har spørgsmål til indkøbsaftaler eller udfordringer i forbindelse med indkøb.

Gode miljømål på arbejdspladsen

Vi vil have fokus på, hvilke stoffer der indgår i de varer, materialer og legetøj vi indkøber. Produkterne skal overvejende være miljømærkede.

Vi vil kun Indkøbe og bruge giftfrie farver, baseret på voks (ikke sprit eller opløsningsmidler) samt giftfri (nærmest spiselige) limprodukter.

Vi vil have alle forældre tilmeldet beskedservice, så vi reducerer indkøbet af papir.

Vi vil give ansvaret for indkøb til nogle faste medarbejdere, og sikre at alle i institutionen er bevidste om hvem der er.

Vi vil beslutte og indføre - i samarbejde med forældrebestyrelsen – ikke længere at indkøbe de blå overtræksposer til sko, som vi ligger i gangen til forældre og gæster, når vejret var vådt. Vi vil i stedet købe gæstesutsko i flere størrelser.

Vi køber så vidt muligt varer igennem Albertslund kommunes indkøbsordninger. Hvis vi handler andre steder, vil vi undersøge firmaets miljøpolitikker og finde infornation om produktet. Vi vil gerne kunne se, at personalet går op i at finde ud af hvilket firma de handler hos, og at de er opsatte på ikke at købe noget der er skadeligt for mennesker eller miljøet.

Vi vil sørge for at alle vores cremer og sæbeprodukter til børnene ikke indeholder uhensigtsmæssige stoffer såsom parfume, farve, parabener m.m.

Læs mere

... om kommunens mål og resultater for indkøb i det grønne regnskab