Transport i arbejdstiden


Albertslund Kommune har en vision om at gøre den arbejdsrelaterede transport smartere. Med smart mener vi grøn, sund og effektiv. Derfor har vi lavet en guide med enkle tips og anbefalinger til, hvordan du kan prioritere din transport smartere og spare CO2, tid og penge.

Transport 1

Det kan være anderledes

Du tænker måske, at du alene ikke kan gøre den store forskel ved at ændre på små ting i hverdagen. Men hvis alle medarbejdere i kommunen begynder at handle anderledes, har det stor betydning. Det gælder også for vores daglige transport.

Brug derfor denne transportguide, når du skal vælge transportform i arbejdstiden. Den kan hjælpe dig til at finde ud af, om du skal cykle, tage bussen eller måske holde dit møde helt uden transport. Du kan gå forrest og viser andre, at det er muligt at transportere sig smartere.

Når du planlægger dit møde, så overvej om det kan holdes uden transport og dermed rejsefrit. Det vil sige, at du holder mødet over telefonen elelr en internetbaseret løsning. Et rejsefrit møde sparer masser af tid og penge og reducerer CO2-udledningen.

Transport2

Info

Video- og telefonmøder reducerer rejseomkostninger og CO2-udledning. Møderne kan holdes kortere og oftere, og kan dermed styrke kommunikationen mellem afdelinger og eksterne kontakter. Rejsefri møder kan forbedre balancen mellem arbejde og fritid ved at mindske transporttiden.Hvis du ikke kan holde et rejsefrit møde, så prøv at lægge mødet på det sted, som giver mindst mulig transport for det samlede antal deltager.

Vidste du at...

 • Du kan låne KB-salen til video- og telefonkonferencer
 • Du også kan booke en telefonkonference hos TDC og holde mødet fra dit skrivebord
 • Der arbejdes på at finde et velegnet webmødesystem til brug i kommunen

Læs mere på www.itst.sk/groenit/videomoeder eller kontakt din lokale it-superbruger, hvis du har brug for hjælp.

Hvis du ikke har mulighed for at holde et rejsefrit møde, kan du måske bruge cyklen.

Når du skal til møder og har mindre end fem kilometer til din destination, er det oplagt at cykle. Du får frisk luft, gratis motion og sparer CO2. Med en elcykel kan du let cykle endnu længere. På rådhuset er der masser af udstyr til din cykeltur.

Transport3

Info

Der kan være strækninger, som vil tage 10-15 minutter ekstra på cykel. Til gengæld har du fået frisk luft til hjernen og kan være mere effektiv, når du kommer frem. På cykel kan du ofte holde lige ved døren, du risikerer ikke at sidde i kø på vejen eller at bruge tid på at finde parkeringsplads. Undersøgelser viser, at personer der bruger cyklen i hverdagen, har færre sygedage og lever længere end personer, der ikke er aktive

Vidste du at...

 • Du kan få cykelgodtgørelse, hvis du cykler på din egen cykel i arbejdstidenDer står 10 elcykler ved rådhuset, som alle medarbejdere kan booke
 • Du også kan låne en foldecykel, som er smart at have med i bus og togHos vagten på rådhuset kan du låne cykelhjelm, cykeltaske - også til computeren - regntøj og betræk til cykelkurven
 • Du også kan låne en cykel-GPS, så du let kan finde vej på stinettet

Regler

 • Rådhustes elcykler og foldecykler skal bookes i outlook
 • Elcyklerne skal sættes til opladning efter endt køretur

Læs mere på www.cyklistforbund.dk og www.cykellogi.dk og kontakt rådhusvagten, hvis du har spørgsmål til eller brug for hjælp til rådhusets cykler og udstyr.

Hvis du ikke har mulighed for at cykle, kan du måske tage bus eller tog.

På strækninger, hvor der er gode kollektive transportmuligheder, kan det være en fordel at benytte bus og tog. Tog og bus giver mulighed for at koble af mellem to møder, eller du kan bruge tiden til at arbejde i. Mange bus- og togforbindelse har internet, som du kan koble dig på med din smartphone, computer eller tablet.

Transport4

Info

S-toget linje B standser i Albertslund og kører mellem Høje Tåstrup st. og Holte st. I Høje Tåstrup og København kan du skifte til regional og lyntog. Linje B kører hvert 10. minut i dagtimerne; i aftentimerne og weekenden hvert 20. minut. Buslinjerne 130, 141, 143, 149 holder ved budholdepladsen bag stationen.

Vidste du at..

 • Du kan låne en foldecykel ved vagten, så du nemt kan komme fra stationen til din endelige destination
 • Du kan tage en bærbar computer eller tablet med på rejsen, så du kan arbejde undervejsMed et USB-modem kan du være på internettet, mens du rejser
 • Du kan få et skattefrit pendlerkort, kaldet erhvervskort. Og at du må bruge det i arbejdstiden

Regler

 • Du må bruge dit erhvervskort (skattefrit månedskort) til private formål op til 96 gange om året
 • Du må ikke bestille pladsbillet på DSB 1´ på kommunens regning.

Læs mere og planlæg din rejse med bus og tog på www.rejseplanen.dk.

Hvis du ikke har mulighed for at bruge bus eller tog, må du bruge bilen - med omtanke.

Det kan i nogle tilfælde være en fordel at bruge bilen, hvis der er for langt at cykle og der ikke er gode forbindelser med bus eller tog. Fyld bilen op med kollegaer, hvis I er flere som skal samme vej.

Transport5

Info

Det anbefales at bruge en bil, din arbejdsplads stiller til rådighed - især hvis det er en elbil. Der er en plan for indførelse af elbiler i kommunens vognpark. Du kan spare brændstof, penge og CO2 ved at lære at køre energieffektivt. Derfor kommer flere af kommunens medarbejdere på Kør Grønt kurser.

Vidste du at...

 • Man kører grønt, når man f.eks. bremser med motoren i stedet for at koble ud, når man kører i så højt gear som muligt (og gerne springer et gear over når man accelererer), og når man kører langsomt (fart øger nemlig brændstofforbruget pr. km.)
 • Du som udgangspunkt får den laveste takst i kørselsgodtgørelse, når du kører i egen bil
 • Alle medarbejdere på rådhuset har mulighed for at booke elbilen

Regler

 • For at få kørselsgodtgørelse skal man køre i egen eller samlevers bil
 • Rådhusets biler skal bookes i outlook

Læs mere om CO2-udslip fra bil hhv. tog på www.rejseplanen.dk og få flere Kør Grønt råd på www.kørgrønt.dk.

Hvis du ikke har en bil til rådighed, må du tage en taxi - en sjælden gang.

Kørsel i taxi er dyrt for arbejdspladsen og udleder meget CO2. Men taxien kan være en fordel i kombination med bus- og togrejser, hvis du mangler en hurtig forbindelse til din endelige destination.

Transport6

Info

Dansk Taxi Råd opgjorde i 2010 at 10% af alle taxiture netop køres i forbindelse med enten er bus og tog. I Albertslund Kommune burde det tal være højere. Den sidste del af rejsen kan også foretages på foldecykel, som let kan medbringes i toget eller bussen og på den måde erstatte taxien. I akut opståede situationer, hvor du ikke har andre transportmidler til rådighed, kan det være nødvendig at foretage hele rejsen i taxi.

Vidste du at...

 • Du kan planlægge en alternativ rejse
 • Der er to foldecykler på rådhuset, der kan bruges i arbejdstiden

Regler

 • Foldecyklerne skal bookes i outlook
 • På rådhuset skal du have en taxibon for at køre med taxi

Sammenlign kombinerede rejser med rejser i bil på www.rejseplanen.dk.